úterý 11. června 2013

Potraviny, které běžcům a sportovům mohou pomoci v lepších výkonech

Chtěla jsem se podělit o "tajemství" doplňků, které používám. Dříve by to možná byl protein, BCAA, kartnitin a jiné. Ale už dlouho se snažím jít nechemickou cestou. Takže hledám nějaké ekvivalenty těchto výrobků.

  • Chlorella od Greenways*
  • Zelený ječmen Greenways*
- jsou to takové ty zelené potraviny, má to hodně výživných látek, detoxikuje to, urychluje regeneraci...detailní informace se dají najít na internetu. Důležité je, aby jste nekupovali to nejlevnější na trhu, ale investovali do provařených značek.
  • Mořské řasy
- je jich spoustu druhů a je dobré je střídat, stačí trocha do polévek. Třeba jedna lžička nori denně dělá zázraky s pletí.

  • Klíčená semínka a raw food/syrová strava/vitariánství
- až takový doplněk stravy to vlastně není, ale mě to dost pomáhá nadopovat energií. Co si budeme povídat jíme hodně "mrtvého jídla" od zvířat přes zprocesované jídlo (processed food). Věřím že tohle jídlo už v sobě nemá po všech těch úpravách téměř žádné živiny. Proto uděláte jen dobře pokud si dáváte co nejvíce syrové stravy, klíčených rostlin, zvláště v období jaro/léto.
  • Chia semínka Livefood
- zase si toho hodně můžete načíst na netu. Pro běžce a sportovce jsou důležité hlavně v létě nebo při delších výbězích, jsou totiž gelovité a udržují vodu v těle. Tudíž pak neztrácíte tak rychle tekutiny a tělo s nimi lépe hospodaří. Udržují také stabilnější hladinu cukru v krvi.
  • Listy bylin a rostlin
- opět syrová strava. Přorozeně rostoucí byliny tělu jen prospějí, i když jsou hořké. V potravě máme málo hořké chuti, a tyhle věci podporují vnitřní orgány. Takže s chutí do nich, pivo to všechno nepokryje!
  • Alveo od Akuna*
- na alveo nedám dopustit, i když je to dražší doplňek už párkrát mě dostalo do kondice. Je to směs výtažků bylin a šťáv. Naprosto vás nadopuje energií, všechny ty věčně nevyspané matky vyčerpané péčí o děti a lidi co mají těžkou práci, plnou stresu. Super pro rychlou rekonvalescenci po nemoci.
  • Probiotika Akuna*
- všechny activie a actimely jsou blbost . Stejně tak všechna probiotika na trhu. Jako jediná probiotika mají tahle od Akuny 20 miliard jednotek. Věřte že až doberete antibiotika, určitě je oceníte a poznáte jak vám vlijou sílu do střev :-D. Jiné nemá smysl kupovat, nefungují.
  • Goji (Kustovnice)
- rostlina mládí, vitality. Kdo nezná načte na netu.
  • Kakaové boby Livefood*
- takové kafe na cestu, beru je když mám hodně práce a potřebuji povzbudit ;-)
  • Acai berry
Používám produkty Acaico* od firmy Acai mania. Jejich nanuk je velice dobrý, ale ještě raději mám jejich dřeň, z které se dají udělat různé koktejly nebo zmrzliny. Přijde mi, že je i finančně přístupnější než nějaké prášky, a je fajn, že vidíte, že tam opravdu plody acai jsou. Je v kombinaci s guaranovým sirupem, takže docela nabudí.


Samozřejmě neužívám vše najednou :-D. Ještě chystám testovat spirulinu, maca prášek a baobab. Časem zase napíši review.
Samozřejmě záleží na konstituci člověka, co jiného nabudí, může druhého dostat do kolen, protože jeho tělo je třeba "zimomřivé" a syrová strava by ho ještě více ochladila (jak říká moje mamka). Navíc například horkokrevným typům raw jídelníček vyloženě prospěje. Ulehčí tělu aby se nemuselo "chladit" takže bude více energie na jiné věci.

* Bohužel tento příspěvek NENÍ sponzorovaný firmami uvedenými výše.Uvádím konkrétní produkty konkrétních firem, protože je mám vyzkoušené, že jsou nejlepší.

2 komentáře:

  1. kakaové boby mě lákají :) a pomáhá ti to stejně jako ty proteiny, bcaa atd.? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to netuším :-D
      jak se to vezme, proteiny je třeba hlídat ve stravě a BCAA je super k regeneraci, a regeneruji dobre i bez nej. Takze myslim ze je to jeste lepsi nez proteiny.

      Vymazat