čtvrtek 29. srpna 2013

Domácí granola

foto: sportmotiv.cz
Granola není to stejné co müsli, jedná se spíše o miniaturní sušenky. Takže se vykašlete na bebe, která nejsou vůbec tak super jak se tváří, naopak.
Pojďme si udělat domácí granolu*, recept je jednoduchý.
I když se zdá vloček velké množství, po upečení je asi tak jako půl balení fitness lupínků.

Potřebujeme
  • 4 šálky ovesných vloček s klíčky, NAMOČÍME na 6-8 hodin do vody
  • 1 jablko, bez slupky a odjádřené
  • 1/2 šálku strouhaného sušeného kokosu
  • 1 lžičky skořice
  • 2 lžičky medu, javorového nebo agávového sirupu
  • vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku mletých nebo rozdrcených mandlí
  • 1/2 šálku dýňových semínek, nasekaných
  • 3/4 šálku rozinek 

Troubu předehřejeme na 120 stupňů, granola se spíše bude pomaličku sušit. Z vloček slijeme vodu a spolu s jablkem, kokosem, solí, skořicí a medem rozmixujeme na hladkou kaši.
Kdo má rád sladkou granolu ať přidá cukr, tady u té se počítá s tím, že ji rozinky dosladí (ty nasypeme až po dopečení).
Vmícháme mandle a dýňová semínka.
Směs rovnoměrně navrstvíme na plech pokrytý pečícím papírem. Je lepší když je to jen tenká vrstva, přibližně 0,5 cm.
Pomalu sušeíme v troubě přibližně 2 hodiny, kontrolujeme dokud nemá zlatavou barvu. Na dílky můžeme rozlámat během pečení nebo po vytažení z trouby. Vmícháme rozinky, necháme vychladnout a můžeme dávat do skleniček.
*podle knihy Jez a běhej

1 komentář:

  1. jé mě to připadá spíš jak nějaké mini sušenky, to bych si dala :)

    OdpovědětVymazat